Szalonnás gombás lepény:
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1/2 cs élesztő
- 1 dl tej
- 1 kiskanál cukor
- 1 kiskanál só
- 2 ek olaj
Feltét:
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból langyos vízzel pizza tésztát készítünk,majd kelesztjük.Amíg kel felkockázzuk a szalonnát,felszelünk egy kis fej hagymát és a gombát. Ha megkelt a tészta,tepsiméretűre nyújtjuk,megkenjük tejföllel,megszórjuk a szalonnával,rá a szeletelt gomba,bors,(én most tettem rá 1 kis zacskó olivabogyót is,sőt aprítottam rá bazsalikomot is),majd megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokos sütőben kb fél óra alatt kész.A szalonnából direkt nem írtam mennyiséget,mert ízlés szerint lehet rátenni.Én ma ezt kolbászos bableves mellé kínálom.
Ha olyan hangulata van a gyerkőcőknek nem mindig eszik meg a gombát,tetszés szerint helyettesíthatő más feltéttel.
Kefíres lángos
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 1 dl kefir
- 1,5 dkg élesztő
- kevés cukor
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
Az élesztőt kb 1 dl pici cukrot tartalmazó langyos tejben felfuttatjuk,majd hozzákeverjük a liszthez.Csakúgy mint a maradék tejet,pici sót és a kefirt.
Ezután lágy tésztává dolgozzuk,majd egy gyengén kiolajozott nagyobb fedeles műanyag dobozba tesszük(kb.duplájára megkel) és hűtőszekrénybe helyezzük.(Célszerű előző nap elkészíteni)Evőkanál nagyságú tészta darabokat kiveszünk és körkörösen hirtelen jól kinyújtjuk,majd forró,bő olajban aranysárgára sütjük.Fokhagymával,tejföllel sajttal is ízesíthetjük.
Az elkészített tészta a hűtőben napokig eláll és bármikor süthetünk belőle.
Krumplis tarhonya
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 7-8 szem burgonya
- 30-35 dkg tarhonya
- só, bors
- víz
- füstölt szalonna(nem kötelező), olaj vagy zsír
Elkészítése:
A felszeletelt hagymát, a felforrósított zsiradékban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a tarhonyát és állandó kevergetés mellet megpirítjuk. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a feldarabolt burgonyát és megfőzzük. Ízlés szerint adható hozzá virsli, vagy kolbász.